Kiireinen maaliskuu 2018

Bloginpitäjän ja vaimon maaliskuu on ollut niin kiireinen, että blogin päivittäminen on pikku hiljaa siirtynyt eteenpäin. Nyt aprillipäivänä onkin sitten hyvä vaihe tehdä yhteenvetoa koko maaliskuun tapahtumista ja tänään näyttää siihen olevan vähän aikaakin, kun viikonlopun vieraammekin lähtivät jo aamulla liikkeelle. Eilen kävimme turkulaisten ystäviemme kanssa katsomassa Knuutilan pääsiäisvalkeita ja esiteltiin heille Siuron kuuluisa Koskibaari.

Rankkojen talviolympialaisviikkojen jälkeen (syntyi vähän univajauksia) jäi aikaa muullekin kuin television katsomiselle. Maaliskuussa olemme mm. viettäneet neljä päivää Tampereen elokuvajuhlilla, olemme käyneet mieskuorokonsertissa Nokialla, Raumalla Lukon pelissä, Tampereella ruokailuissa ravintoloissa sekä kahdestaan että kavereitten kanssa ja itse kävin yhdessä messu-/koulutustapahtumassakin Tampere-talossa. Lähes joka sunnuntai on pitänyt käydä pelaamassa sulkapalloakin.

2018-03-17 008

Kolmen nokialaisen mieskuoron (Nokian mieskuoro, Pinsiön mieskuoro sekä Nokian työväen mieskuoro) juhlaa Kerholassa

Matkailuihimme liittyi käynti Salossa Pikavuoro Maailman Ympäri –infotilaisuudessa. Matkasuunnitelmia on tämänkin tulevan reissun lisäksi tehty ja päivitetty, mutta alustavissa suunnitelmissa ollutta äkkilähtöä ei ehditty toteuttamaan. Videoita olen kuitenkin editoinut viime vuoden matkoilta sekä tehnyt koosteita kolmenkymmenen vuoden takaisista kuvauksistani Pohjois-Koreassa ja Raumalla. Videohommiin on aikaa ollut aivan liian vähän; näistä kirjoitan tuolla lopussa vielä lisää.

 

Tampereen (lyhyt)elokuvajuhlilla tuli taas avarrettua maailmankuvaa: Kahdessatoista eri näytöksessä näimme 73 elokuvaa. Koska YLE:n Areena oli samaan aikaan erityisaktiivinen lyhytelokuvien näyttämisessä, tuli niitä katsottua tavallista enemmän myös television kautta ko. viikolla.

Tänä vuonna katsottujen näytösten määrä jäi hieman pienemmäksi kuin viime vuonna (15 näytöstä ja 105 elokuvaa ks. https://hannujamerja.wordpress.com/2017/03/29/matkailu-avartaa-niin-myos-elokuva/). Ulkomaisista elokuvista tänä vuonna korostuivat virolaiset filmit, joita näimme 15 kappaletta.

2018-03-10 005

Kuvassa näytöksen jälkeisessä haastattelussa Virosta ainakin Rain Tolk ja Andres Maimik (ensimmäinen mies vasemmalta jäi tunnistamatta)

Lyhytelokuvia näimme kaikkiaan yli 20 maasta; eksoottisia elokuvia tuli mm. Libanonista, Bangladeshistä ja Malesiasta. Kotimaiset elokuvat olivat kuitenkin edelleen selvänä enemmistönä (vajaa puolet kaikista katsomistamme).

2018-03-10 001

2018-03-10 012

Erilaista taidettakin näkyi maaliskuussa Tampereella; kuvassa keskustorilla kuvanveistäjä Anssi Pulkkisen teos Street View (Reassembled), joka on koottu pommitetun syyrialaiskodin raunioista

Pikavuoromatka Bangkokiin on nyt varmistunut ja me lähdemme syksyllä mukaan. Linja-automatkan infotilaisuudessa Salossa oli mukana parikymmentä henkilöä ja toisessa infossa Helsingissäkin oli aika paljon väkeä (ks. http://www.rantapallo.fi/pikavuoro/).

Pikavuorobanneri

Alustavia matkareittisuunnitelmia löytyy netistä (linkki yllä)

Nettisivuilla mainostetaan vielä tänään kesäistä matkaa Kaliningradiin. Salon infossa kuitenkin Laineen Jani mainitsi, että hän on perunut matkan osanottajien vähäisyyden vuoksi. Olimme jo Janilta saaneet luvan, että voisimme ottaa reissulle mukaan polkupyörämme. Kaliningradissa olemme tosin jo pyöräilleet kymmenkunta vuotta sitten. Nyt innostuimme mukaan lähtemiseen siksi, että siellä olisi nähnyt jalkapallon MM-kisoja. Paluumatkalla olisimme sitten jääneet pois autosta ja aloittaneet pariviikkoisen pyöräilyn Virossa. Viropyöräily piti nyt suunnitella uudelle pohjalle ja seuraavan näköinen reittisuunnitelma siitä muodostui (kuvassa vihreällä piirrettynä ensi kesän reitti):

ViroaikaisemmatpyorailymmeU18

Päätavoitteenamme on pyöräillä mahdollisimman paljon sellaisia teitä, joita pitkin emme aikaisemmin ole polkeneet. Suurimpana ongelmana oli löytää keskeltä Viron ilmeisesti harvimmin asutetulta alueelta majoituksia. Ainakin Booking.comin kautta majoituksia oli varattavissa vähän sopivien välimatkojen päästä, mutta ei kuntien omilta nettisivuiltakaan niitä sen paremmin löytynyt. Ihan kohtuullisen oloinen reittisuunnitelmasta kuitenkin lopulta muodostui.

Viropyöräilyn suunnittelemisen lisäksi on pitänyt katsella, mitä mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää on seuraavalla kaukomatkallamme, joka suuntautuu huhtikuussa viikoksi Jordaniaan. Vaikka matka on pitkälti matkatoimiston valmismatka, niin omatoimisuudesta emme nytkään halua päästä kokonaan eroon: Viikon ajan majoituksemme on Aqaban kaupungissa, mutta silti varasimme itse yhden yön majoituksen Petrasta (tai tarkakasti ottaen sen vieressä olevasta Wadi Musasta). Petran kalliokaupunkiin saisi helposti ostettua matkatoimiston kautta (melko kalliin) päiväretken. Halusimme tutustua tähän yhteen maailman seitsemästä ihmeestä vähän perusteellisemmin, joten menemme sinne itse julkisilla kulkuneuvoilla tai taksilla.

Viime syksynä aloitin videotubettamisen. Ex-Jugoslavia -reissun 17 videon jälkeen tein kaksi videota marraskuisesta Guatemalasta ja nyt helmikuussa aloin editoida uudestaan 1980-luvun kuvauksiani. Kun talviolympialaisten aikaan Palander ja Jauhojärvi valittivat TV:ssä, että Etelä- ja Pohjois-Korean rajalla kuvaaminen oli hyvin rajoitettua, niin minun piti näyttää että meidän kokemustemme mukaan vuonna 1987 Pohjois-Korean puolella ei ollut mitään rajoituksia. Seuraavaksi siirryin vaimon Facebook-virikkeiden pohjalta tekemään videoita Raumasta; yhdistelin videoihin 1980-luvun ja 2010-luvun kuvauksia sekä joitakin isän valokuvia 1950-luvulta.  Rauma ennen ja nyt: Syväraumankatu, Pyynpäänkatu ja Saukonkatu –videossa (https://www.youtube.com/watch?v=NlBMvkGO-dQ&t=20s) keskeisenä kohteena on lapsuuteni kotitalo ja sen ympäristö. Maaliskuussa olen editoinut viime syksyn Elbe-pyöräilymme videoita, mutta niitä en ole vielä julkaissut Youtubessa.

YoutubeRauma

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s