Baltoscandal 2018 ja Rakvere 5.-8.7.

Baltoscandal on Rakveressä joka toinen vuosi järjestettävä teatterifestivaali. Tapahtuma järjestetään joka toinen vuosi, me osuimme pyöräretkellä tapahtumaan vuonna 2014, ks. (https://hannujamerja.wordpress.com/2014/07/07/4-5-7-rakverea-ja-baltoscandalia/). Kun tämän vuoden reissua suunnittelimme, niin valitsimme monista tarjolla olevista festivaaleista pyöräilyn pääkohteeksi Rakveren. Mahdollisuus olisi ollut esimerkiksi pyöräillä jo viikonlopuksi Tallinnaan ja osallistua Öllesummeriin (Pohjoismaiden suurimpaan olutfestariin). Baltoscandal on hyvin erilainen tapahtuma ja ilmeisen suosittu. Kun toukokuussa varasimme lippuja, niin ainakin yksi näytös (suomalainen) oli jo loppuunmyyty. Festivaali on nelipäiväinen. Me kävimme esityksissä torstaina, perjantaina ja lauantaina. Torstaina selvisi, että kaikki perjantain kuusi esitystä oli jo loppuunmyyty. Eli tänne tulevan on syytä varata suosikkiesitystensä liput jo ennakkoon.

Enemmänkin kuin teatterifestivaaliksi Baltoscandalia kait pitää kutsua monipuoliseksi performanssitaiteen festivaaliksi, jonka esityksissä käytetään uudenlaisesti ja kokeilevasti muitakin taiteen muotoja. Tänä vuonna mm. olimme esityksessä, jota katsottiin virtuaalitodellisuuteen johtavien lasien kanssa ja esitystä säesti ympäri salia asettunut orkesteri. Useat esitykset keskittyivät tanssiin. Lisäksi esityksissä oli videoita, valoshowta, nuorten esittämää black metal -musiikkia, rohkeaksikin kutsuttua esitystä yms. Tosin me olimme valinneet enemmän esityksiä, joissa puhutulla kielellä ei ole niin suurta merkitystä. Festivaali on kuitenkin erittäin kansainvälinen, englanti on esityksissä hyvin vallitseva kieli. Yleisössä tuntuu kuulevan kaikkein eniten suomen kieltä, suomalaista nuorempaa katsojaväkeä on runsaasti.

Baltoscandal ei ole suurten massojen tapahtuma eikä se näin ollen kaupungilla näkynyt kovin paljon, muulloin kuin silloin kun porukkaa vaelteli eri puolilla kaupunkia oleviin esityspaikkoihin. Tapahtumiin oli järjestetty kuljetuksia teatterilta sivupisteisiin sekä busseja tuli myös Tallinnasta. Mainoksia sentään kaupungilla hieman näkyi:10_2018-07-07 026

Lyhyesti vielä esityksistä: Torstaina kävimme katsomassa ranskalaisen Jérôme Belin ideoiman ja organisoiman Gala-esityksen. Esityksen perussanoma oli ilmeisesti se, että tanssiminen on hyvin demokraattista, siihen ja jopa samaan esitykseen voivat osallistua kaikki ihmiset, niin lapset ja vanhukset, ammattilaiset ja vammaiset ym. Noin kaksikymmentä osallistujaa esitti soolona mm. moonwalkia ja sitten kaikki tanssivat yhdessä yrittäen tehdä samat liikkeet kuin usein vaihtuva esitanssija. Esitys oli ajoittain hyvin hauska ja yleisönsä ottava. Aplodeista ei meinannut tulla loppua; tanssijat joutuivat kumartamaan yleisölle neljä kertaa.

Perjantaiksi olimme ostaneet liput virolaisten Henri Hüttin ja Mihkel Ilusin esitykseen Kapriisid 3,5. Performatiivinen asetelma, jota oli mustan ja valkoisen magiikan törmäys. Esityksen aikana lattialla pyöriskeli ihmeellisiä valopalloja, katosta ja katsomon takaa lenteili kirjaimia, joita yleisö ohjaili lattialle, välillä show oli voimakkaan musiikin säestämää valoshowta ym. (meikäläisen sanat eivät riitä kuvaamaan sitä, mitä kaikkea esityksessä tapahtui).

23_IMG_20180706_160103

Yleisön tullessa sisälle, lavalla tapahtui jonkinlainen elvytystoimenpide

23_2018-07-06 001

Esityksen jälkeen saimme vielä viiniannokset

Teatteri NO99/Juhan Ulfsakin esityksessä NO 36 The Dreamers nuoret ihmiset etsivät kumppanuutta maailmaan, mutta samanaikaisesti toivoivat vetäytyvänsä siitä täydellisesti. Yli puolitoistatuntisen esityksen ajan valtaosa yleisöstä istui lattialla, meille muutamalle vanhukselle annettiin sentään tuolit. Esityksessä oli sadismia ja erotiikkaa sekä runsaasti videoita ja valoshowta. Loppu parikymmenminuuttinen sisälsi aimo annoksen metallimusiikkia. 24_2018-07-06 006

24_2018-07-07 010

Yleisö sai aika paljon käännehdellä esityksen aikana nähdäkseen, että esityksen painopiste siirtyikin nyt tuohon suuntaan

24_IMG_20180707_000941

Lauantain ensimmäisessä esityksessä siirryimme virtuaalimaailmaan (Ansambel U: / Rein Zobel / Scott L. Miller; virtuaalitodellisuuskonsertti Raba (suom. Suo), virolais-amerikkalaista yhteistyötä). Siinä näimme ympärillämme vaihtelevia suomaisemavideoita, alas katsoessammekin näimme jonkinlaisen lintutähystystornin alapuolella suota ja ylhäällä puita ja taivasta. Orkesteri soitti ympärillämme elektronisen kuuloista kamarimusiikkia. Tämä oli ensimmäinen todellinen kokemuksemme virtuaalitodellisuudesta, ympärillämme istuvat tai seisovat ihmiset eivät olleet tässä todellisuudessa lainkaan läsnä. Alla kuvassa virtuaalilasit sekä yksi esityksen soittimista.

Viimeinen lauantai-illalla näkemämme esitys oli brittien Force Entertainment-ryhmän Real Magic. Kolme esiintyjää osallistuivat absurdiin tietokilpailuun. Tämänkään esityksen etenemiselle ja ”sanomalle” en löydä lyhyesti kerrottavaa kuvausta.

29_2018-07-07 032

Tässä vielä odotellaan esityksen alkua, lattialla yksi ”tipupuvuista”. Esiintyjien vaatteet vaihtuivat esityksen ajan tiuhaan tahtiin.

Muutakin kuin erikoisten esitysten seuraamista ehdimme Rakveressä harrastella, aika sopivasti ehdimme usein MM-jalkapalloakin seurata esim. Berliini Trahterissa sekä Rakveren teatterin klubilla (välillä jopa omassa apartementissakin):

41_2018-07-07 013

Jokunen kaunis yökuvakin ehdittiin ympäristöstä ottamaan

42_2018-07-06 003

Katariina Kelderissä, jalkapallo tietenkin taustalla

Rakveressä käytiin bongaamassa myös vanha ”kantakapakkamme” Inglise Pubi; se näytti olevan suljettu, ehkä lopullisesti?43_2018-07-07 016

Sunnuntaina palasimme pääosin torstaina polkemaamme tietä takaisin Tapan T-Salong Apartementtiin. Nähtiin taas haikaroiden pesiä sekä pidettiin taukoa mm. Viron 1918 vapaussodan muistomerkillä.

2018-07-08 002IMG_20180708_122903IMG_20180708_140400IMG_20180708_133442

Tapasta pitää vielä näyttää aikoinaan hyväksi todettu Vaksali Trahter, joka myös näyttää menettäneensä asemansa kaupungin vetävimpänä pubina.2018-07-08 015IMG_20180708_180620

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s