Uuteen matkailuvuoteen 2018

Tammikuun lopun matkamessut sinetöivät jälleen aika pitkälle seuraavan vuoden matkasuunnitelmamme. Vuosi 2018 on kolmas eläkevuotemme; töistämme riippuvat matka-aikarajoitukset ovat täten poistuneet. Reissut voi siis nyt suunnitella ja varata mihin aikaan vuodesta tahansa.

Runsaiden virikkeiden saamisen ja esitelmien kuuntelemisen lisäksi matkamessut on tärkeä paikka hyvien tarjousten löytämiseen; mm. tämän takia pystymme rahavarojemme puitteissa matkustamaan suhteellisen usein. Tarjousmatkojen lisäksi voi välillä tehdä vähän kalliimpiakin matkoja. Tämänhetkisten suunnitelmiemme mukaan tulemme tänäkin vuonna viettämään ulkomailla yhteensä kolmisen kuukautta.

Yli kaksikymmentä vuotta sitten jokavuotiseksi muuttunut matkailumme painottui ensin pyöräilymatkoihin Eurooppaan. Säännöllinen kaukomatkailu alkoi viitisentoista vuotta sitten. 1980-luvulla olimme tosin jo käyneet mm. Kiinassa, Pohjois-Koreassa sekä pari kertaa USA:ssa.

Matkojemme kohteiden valinnan yhtenä pääperiaatteena viime vuosina on ollut se, että pitemmästä matkasta ainakin osa suuntautuu sellaiseen maahan, jossa emme ole aikaisemmin käyneet. Tämä tavoite yhdessä edullisuustavoitteen kanssa on alkanut aiheuttamaan lisääntyviä valintaongelmia; lento- ja laivayhtiöt, matkatoimistot ym. tekevät enimmäkseen tarjouksia vain suosituimpiin matkailukohteisiin. Uusia ja eksoottisempia matkakohteita löytyy harvemmin. Vielä joka vuosi on sentään löytynyt jotain uuttakin: Finnairin tarjouslennon olemme ostaneet useana vuonna; viime vuonna sellainen matka suuntautui Kazakhstanin Astanaan (blogi: https://hannujamerja.wordpress.com/category/2017-kesa-astana/ ) ja edellisenä vuonna Kiinan Chongqingiin (blogiosoite: https://wordpress.com/view/hannujamerjakaukomailla.wordpress.com ). Tänä vuonna ostimme yhdeksän päivän loman Maltalle; siellä emme ole aikaisemmin käyneet.

Matkamessujen heräteostoksemme teimme Jordaniaan. Dubaissa ja Abu Dhabissa olemme aikaisemmin käyneet, mutta muut Lähi-idän arabimaat ovat jääneet käymättä. Jordania on ilmeisesti tämän alueen rauhallisimpia maita Arabiemiraattien lisäksi.

Matkamessuilla päätimme ilmoittautua mukaan Salon Tilausmatkojen seuraavalle pitkälle Pikavuoro maailman ympäri –reissulle (katso http://www.rantapallo.fi/pikavuoro/ ). Matka kulkee Venäjän ja Kiinan läpi Laosiin ja Thaimaan Bangkokiin. Kazakhstan on reitin varrella ja mahdollisesti myös Kirgistan sekä lupausten mukaan on mahdollista ehkä poiketa myös Uzbekistanissa/Tadzikistanissa. Bangkokiin saavuttaisiin vähän ennen joulua; hyvin todennäköistä on, että joulu ja ehkä vuodenvaihdekin tulisi tällöin vietettyä Thaimaassa. Viime syksyn Ex-Jugoslavia-/Balkan –reissu oli todella kokemisen arvoinen (17 blogijuttua).

Risteilyä emme tänä vuonna taida tehdä; parin vuoden aikana näitä on nyt tehty kolme (Yangtse-joen, Itäisen Välimeren ja Läntisen Karibian risteilyt). Näistä kaikista sekä niiden oheisreissuista (mm. Italiaan ja Guatemalaan) olen kirjoittanut monet blogijutut (ks. esim Guatemala: https://hannujamerja.wordpress.com/2017/11/19/paiva-guatemalan-antiguassa/ ym.). Mutta keväällä 2019 on vuorossa jälleen hieno risteily; tällöin lähdemme Australian Sydneystä eteläiselle Tyynelle merelle ja sen saarivaltioihin (mm. Fidzi).

Edellä mainittujen reissujen jälkeen taitaa käymiemme valtioiden kokonaismäärä lähennellä jo kahdeksaakymmentä. Euroopassa olemme omilla polkupyörillä pyöräilleet 16 maassa, laina-/vuokrapyörillä olemme polkeneet lisäksi kymmenessä maassa. Polkupyörillä olemme liikkuneet lähes kaikissa maanosissa, Etelämanner on vielä käymättä – pyöräily ei siellä taida oikein onnistuakaan.

Jo viime vuodelle vähän kaavailimme Sveitsin ja Etelä-Ranskan Rhone–laakson kautta Välimeren rannoille suuntautuvaa puolentoista kuukauden pituista polkupyöräreissua. Samalla olisi ollut mahdollisuus bongata melkein viimeisiä niitä Euroopan valtioita (mm. Monaco, Andorra), joissa emme ole käyneet. Tämä reissu kuitenkin jäi tekemättä (tilalla viime kesänä oli Saksan Elbejoen ja Kielin kanavapyöräily) ja näyttää jäävän nytkin. Sen sijaan täytynee jossain vaiheessa tämän vuoden kesällä tehdä Viron 100-vuotisjuhlien kunniaksi parin viikon Viropyöräilyreissu. Viron kymmenistä matkoistamme ajattelin pian kirjoittaa jonkinlaisen yhteenvetojutun. Jo pitkään on ollut myös harkinnassa kotimaan Saariston Rengastien pyöräily (pieneltä osin tätä reittiä jo viime juhannuksen aikoihin katsastimme).

Useimmat matkamme (Euroopan polkupyöräreissuista kaikki) olemme tehneet omatoimisesti suunnitellen eli matkat ja yöpymiset on varattu jokainen itse erikseen. Nyt näyttää mukavuudenhalu (ja se ettei kaikkia matkoja oikein enää ehdi suunnitella tarpeeksi perusteellisesti) valtaavan hieman sijaa; Jordanian ja Maltan matkoille olemme tilanneet lennot ja majoituksen yhtenä pakettina.

Koska tänä vuonna monta kuukautta on vielä vapaana, niin todennäköisesti teemme vielä jonkun äkkilähtöreissun. Reissut täytyy sovittaa erilaisten tapahtumien väliin; nyt helmikuussa ovat talviolympialaiset ja maaliskuun alussa Tampereen elokuvafestivaalit. Helmi-maaliskuun vaihteen hiihtolomien aikaan ei myöskään matkoja paljon viitsi harkita, koska silloin työtätekevä Suomen kansa myös matkustelee tavallista enemmän. Maaliskuun puolivälissä on vielä Pikavuoro Bangkok–reissun infotilaisuus Salossa. Mutta sen jälkeen …. ?

Matkamessuilla tarjonta oli hyvin monipuolista, kaksi päivää kului hyvin joutuisasti.

Jätä kommentti